varme cocktails

Varme cocktails

Skrevet af: Cocktail Studio

Der er noget livsbekræftende, ved en kop dampende varm the, gløgg eller kaffe – det er noget vi kan samles om, Skandinaviens ”hygge”. Det er intet under at danskerne, så vel som resten af vores nordiske brødre og søstre, elsker at integrere alkohol i den hyggelige sammenkomst som er vinter. Vinter er tid til familie, hygge og varme drikke, så her er et par opskrifter fra alle os, til alle jer.

Varm cocktail med kaffe: Irish Coffee

Den rigtige historie, om den varme drik, der har taget verden med storm.Før din latte hos den lokale Starbucks, med 12 forskellige smage, sirupper og udtryk, før frappuccinos, før espresso faktisk, var der smags-tilsat kaffe – med sprut oftest.

Men hvorfor steg populariteten for lige præcis denne drik? Og hvor kommer opskriften fra? Jo, en bartender, ved navn Joe Sheridan – som senere ville ende i San Francisco, på det man i dag kalder ”fødestedet” for Irish Coffee – nemlig den nu, verdensberømte Buena Vista Café.

Gode opskrifter på cocktails, kan som regel direkte relateres eller i hvert fald komme med tæt på, desserter og andre ting fra den gastronomiske verden – så det er ikke overraskende at høre, at bartenderen som fandt på dette ”vidunder” er uddannet kok. Med forståelse for tekstur og smag, havde han igennem, længere tid haft for vane at servere en varm drik, som senere ville blive kendt som Irish Coffee for sine venner og bekendte.

Men i 1943, hvor han arbejde i en lufthavn, hvor et af flyene var nød til at vende om en kold, kold vinter aften, var han blevet bedt om at lave, noget varmt at drikke og et varmt måltid til passagerne – gæsterne anede ikke der var alkohol i deres kaffe som var toppet med et lag af fløde som var let pisket – flere spurgte om han havde brugt brasilianske kaffebønner, hvor han der til, kækt svaret – ”No, it’s Irish Coffee”.

I 1952 flytter Sheridan så til San Francisco hvor han møder en journalist fra som ender med at gøre ham, og hans drik verdens berømt ved at skrive om historien bag denne vinter varmer – det siges at under Super-Bowl i 1982, havde de serveret 6177 Irish Coffees til drikkende gæster – 213 flasker spiritus på én dag.

Se opskrift her

Irish Coffee

Middel

5 min.

Klassisk Irish Coffee opskrift, perfekt til en kølig aften med vennerne.

Se opskrift her

Varm cocktail til julen: Hvid Gløgg

Historiebøgerne nævner ofte nævner ofte vin med krydderier, selv om den mest blev nydt af overklassen og guderne. Man har sikkert brugt krydderier til at camouflere eventuelle bismage  — samt konservere, først for nyligt har man fundet ud af at disse vine sikkert var varmebehandlet.

Vinkældrene og vinfikationsprocesserne fra den tid ligger langt fra nutidens forståelse af og krav til hygiejne. Derudover kender alle vinelskere smagen af en oxideret vin — eller en vin, som ganske enkelt er gået over, har mistet sin frugt og fremstår syrligt kantet, oxideret brun og egentlig bare grundlæggende har mistet sin smag – men med lidt varme og lidt krydderier: kanel, ingefær, nelliker, kardemomme og et skud sukker eller honning, og så er det drikkeligt igen.

Dette til trods, anbefales det at man anvender fin, frisk, vin, der kunne drikkes i og for sig selv, ellers er Lillet Blanc vore foretrukne valg når vi skal introducere krydderier i vin, den lidt højere alkoholprocent, gør at man stadig kan få en smule varme uden at tabe alt alkoholen ved fordampning.

Se opskriften her

Hvid Gløgg

Kompleks

25 min.

Her giver vi vores bud på en hvid julegløgg, med alle de ingredienser du kender, og et lille twist i form af Lillet Blanc i stedet for hvidvin.

Se opskrift her

Lignende artikler

Se alle artikler

Top 20 drinksopskrifter

20 af de mest populære cocktail- og drinksopskrifter her hos os på Cocktail Studio.

Læs mere her

Juledrinks

Inden længe står julen for døren og kalenderen fyldes op med begivenheder. Få inspiration til cocktails til de festlige aftaler her.

Læs mere her

Varme cocktails

Vinter er tid til familie, hygge og varme drikke, så her er et par varme cocktail opskrifter fra alle os, til alle jer.

Læs mere her

Vi er mange, der elsker cocktails

#cocktailstudiodk